Obala Kneza Domagoja 12, 21000, Split

Gradska luka Split i Autobusni kolodvor

Na istočnom dijelu gradske luke Split smješteni su glavni putnički terminali cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa, gdje se odvija i javni gradski prijevoz, te polazak i dolazak autobusa.

Autobusni kolodvor je sagrađen 1968. godine. Promet putnika je u stalnom porastu, ali još nije dostigao broj putnika koji se kretao u predratnim godinama. U ovom dijelu gradske luke prostor, objekti i prometne površine koriste se za ukrcaj, iskrcaj i razmjenu putnika unutar svakog terminala, a isto tako i između pojedinih vidova prometa u tijeku izvorišno-ciljih i tranzitnih kretanja putnika, te ukrcaj i iskrcaj vozila na trajekte. Uz spomenute sadržaje područje istočne obale gradske luke privlači veliki broj vozila i pješaka zbog blizine središta grada i glavne tržnice. Gradska luka ima značajnu ulogu u razvitku Splita kroz 1700 godina postojanja Grada.

To je rezultat prometno-zemljopisnog položaja Grada Splita, gdje se postupnim razvojem prometnih sredstava odvija integralni prometni sustav.

Britanski stručnjak za pomorski promet, odnosno luke, J.F. Slogget, za gradsku luku Split zapisao je 1990. godine slijedeće:
“Većina trajektnih luka bi bila spremna uložiti milijune dolara da bi postigle mogući stupanj integracije prijevoza koji sada postoji u Splitu.”

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. S Vašim prihvaćanjem suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim Pravilima o kolačićima.

Prihvaćam Ne prihvaćam Postavke privatnosti